• ,

Україна замовила в ДП "Антонов" три літаки Ан-178 для армії - Зеленський

Міністерство оборони України та Державне підприємство «Антонов» підписали меморандум про співпрацю в будівництві літаків для потреб Збройних сил України.

Меморандум підписано за участю президента України Володимира Зеленського, повідомила прес-служба глави держави.

На першому етапі йдеться про три нові військово-транспортні літаки Ан-178, які отримають ЗСУ. Вони можуть використовуватися для доставки особового складу, озброєння та легкої військової техніки посадковим і парашутним способами, а також для транспортування вантажів.

«Ці нові літаки будуть побудовані українськими громадянами, з українських комплектуючих, для українських інтересів. Власне так, як це й повинно бути», — сказав Зеленський перед церемонією підписання документа, яка відбулася на ДП «Антонов».

Зазначається, що глава держави запропонував державним замовникам продовжити роботу щодо нових контрактів на виготовлення Ан-178 уже з наступного року, а уряду – опрацювати питання про створення у 2021 році української авіакомпанії, яка користуватиметься літаками «Атонова».

Крім того, пропонується розробити Державну науково-технічну програму з розвитку авіапромисловості на 2021-2030 роки та підготувати проведення відповідного засідання Ради національної безпеки і оборони України.

Зеленський також очікує найближчим часом плану від керівництва ДП «Антонов» щодо відновлення і посилення кадрового потенціалу підприємства, повернення професіоналів і залучення нових фахівців.

У свою чергу прес-служба ДП «Укроборонпром» повідомила, що літак Ан-178-100Р — перший український військово-транспортний літак із турбореактивними двигунами, який у майбутньому прийде на зміну Ан-26 для оснащення ЗСУ. В умовах надзвичайних ситуацій він може використовуватися для евакуації населення із зони стихійного лиха, транспортування поранених, десантування рятувальних команд тощо.

«Повітряне судно може здійснювати посадку та злітати з будь-яких аеродромів і має вантажопідйомність до 18 тонн. Максимальна крейсерська швидкість літака становить 825 км/год, максимальна висота польоту — понад 12 км, а його максимальна дальність становить близько 5 тис. км. Літак оснащений двома вітчизняними турбореактивними двигунами Д-436-148ФМ, створеними ВАТ „Мотор Січ“ і ДП „Івченко Прогрес“, яке входить до складу „Укроборонпрому“, — зазначається в прес-релізі.

Постачання першого серійного літака буде виконано після завершення сертифікаційних випробувань і отримання сертифіката типу на літак Ан-178-100Р і планується в 2023 р.

Раніше договір на постачання Ан-178 було підписано із зарубіжним замовником.

»У нас багато викликів, пов'язаних з питаннями національної безпеки та оборони, держоборонзамовленнями, плануванням випуску військово-транспортних літаків на майбутні роки. Але ми розраховуємо на підписання нових державних контрактів на виготовлення літаків Ан-178 уже з 2021 року", — заявив генеральний директор «Укроборонпрому» Юрій Гусєв.

ua.interfax.com.ua/news/economic/713220.html
  • 0

  • 0

Комментариев нет

Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.